slim
samen
werken

10 redenen om over te stappen op Agile werken

Tegenwoordig wordt Agile werken vaak toegepast in organisaties; efficiëntie en effectiviteit staan bij deze werkmethode centraal. Maar waarom zou ook jij overwegen te starten met Agile werken? In deze blog bieden wij 10 goede redenen aan, zodat jij vervolgens staat te trappelen deze techniek toe te passen in jouw organisatie.

1. Verhoogde kwaliteit van product/dienst

Het is logisch dat een klant geen slechte producten wil aanschaffen, maar ontwikkelaars binnen een Scrum team willen net zo min een slecht product opleveren. Door Agile te gaan werken hebben ontwikkelaars volop de tijd zich te storten in het ontwikkelen van het product, terwijl andere teamleden zich zorgen maken over randzaken. Waardoor het product op tijd en van hoogwaardige kwaliteit zal worden opgeleverd.

2. Feedback van stakeholders

Regelmatig worden functies van een opgeleverd product uiteindelijk nooit in gebruik genomen door de klant. Dat is natuurlijk zonde van de tijd die teamleden geïnvesteerd hebben om deze functies werkend te krijgen. Hoe zou het zijn om deze tijd slechts te spenderen aan de ontwikkeling van (deel)producten waarvan klanten wél gebruik van willen maken? Start met het inzetten van het Scrum framework om deze efficiënte werkwijze toe te passen. Via Scrum worden deelproducten in korte sprints opgeleverd. Na iedere sprint vindt een Sprint Review plaats waar alle stakeholders, waaronder klanten, de kans krijgen feedback te geven op het opgeleverde deelproduct. Omdat deze feedback wordt gebruikt tijdens de aankomende sprint, zal de volgende oplevering nog meer toegespitst zijn op de wensen van de klant.

ASG_alg-Scrum Framework

3. Agile werken maakt voorspelbaar

Waar organisaties eerder weinig details konden geven over de oplevertijd, wordt door de switch te maken naar Agile het ontwikkelproces transparanter: klanten weten precies hoe lang het duurt een product te ontwikkelen en wat hij hiervan kan verwachten. Met de sprints als leidraad is het opleverritme van een Scrum team enorm voorspelbaar. Dat maakt het voor de klant wel zo prettig.

4. De juiste producten/diensten creëren

Hoewel deze reden veel lijkt op de voorgaande, bestaat er zeker een belangrijk verschil. De mogelijkheid bestaat dat een Scrum team precies datgene bouwt waar de klant om vraagt, maar dat dit product in de praktijk op een hele andere manier in gebruik wordt genomen dan vooraf de bedoeling is geweest. Er wordt dan dus nog steeds geen waarde gecreëerd voor de klant, terwijl dat juist het doel is. Door na iedere sprint een deelproduct op te leveren en deze vervolgens te verbeteren, heeft het Scrum team beter in de smiezen wat de werkelijke wensen zijn van de klant én waar het product uiteindelijk voor wordt gebruikt.

5. Motivatie onder medewerkers

Soms voeren organisaties het Agile werken in als zij aanvoelen dat de bedrijfscultuur aan vernieuwing toe is. Momenteel is Agile erg populair en raken medewerkers nieuwsgierig naar deze andere werkwijze, wat maakt dat zij openstaan Scrum eens uit te proberen. Zelforganiserende teams staan centraal in Agile werken, waarbij collega’s toewerken naar een gezamenlijk doel. Indien Agile goed uitgevoerd wordt kan dit fijne voordelen met zich meebrengen, zo kan het een organisatie tot stand brengen waarin mensen met veel plezier samenwerken.

ASG_Scrum-Organisator

6. Klanttevredenheid

Ondanks dat Agile geen wondermiddel is, hebben klanten wel de mogelijkheid het ontwikkelproces van het product te volgen. Het Scrum team blijft in constante communicatie met de klant om samen een zo goed mogelijk product op te kunnen leveren. Daarbij maak je een klant extra blij wanneer een team in staat is nieuwe functies weet toe te voegen aan een bestaand product of dienst.

7. Spoedig behalen van ROI (return on investment)

User Stories worden opgedeeld in kleinere taken om het werk behapbaar te maken. Omdat er gestreefd wordt naar een geheel eindproduct, lijken de deelproducten misschien weinig op te leveren. Maar het tegendeel wordt bewezen wanneer we op bezoek gaan bij een Scrum team. Zij waren sceptisch over de waarde van de kleine deelproducten, maar besloten deze techniek toch voor één sprint toe te passen. Uit de reactie van de Product Owner blijkt een groot voordeel: “Omdat ik de klant een werkend product kon aanbieden, besloot deze het product gelijk aan te schaffen.”

8. Agile werken verlaagt de risico’s

Wanneer een organisatie start met Agile werken, heeft dit direct effect op het verlagen van de risico’s betreffende het opleveren van verkeerde producten en/of diensten. Agile zélf is risicomanagement. Doordat deelproducten per 2 – 4 weken worden gepresenteerd aan de klant en hier direct feedback op wordt gegeven, wordt de kans dat uiteindelijk een verkeerd eindproduct wordt opgeleverd enorm verkleind.

ASG_Netwerk-2

9. Snellere time-to-market

Een veel voorkomend probleem waar organisaties tegen aan lopen is de langdurige opleveringsperiode. Dit resulteert regelmatig in het opleveren van verkeerde producten of diensten waar de klant inmiddels geen interesse meer in heeft. Door Agile te gaan werken ontloop je deze issue volledig, omdat wordt gewerkt met een opleveringsperiode van 2 – 4 weken.

10. Efficiëntie

Net als bij het inzetten van de Lean methode, werkt ook Agile bij het wegnemen van verspillingen in tijd en werk. Het heeft geen zin van te voren enorme en uitputtende projecten op te stellen, dit levert in de meeste gevallen te weinig op. Tevens heeft het weinig zin om mensen afzonderlijk van elkaar te laten werken. De samenwerking tussen teamleden is efficiënter en prettiger.

Updates ontvangen van de laatste ontwikkelingen?
Onze Agile Coaches voorzien je één keer in de twee weken van een informatief artikel. Zo blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten binnen Scrum. Schrijf je via onderstaand formulier gemakkelijk in en ontvang artikelen, fijne tips en templates.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je) Of deel het in je netwerk: [addtoany]

Gratis Scrum poster

Ontvang nu de gratis Agile Scrum poster. Een handige checklist om consequent volgens de Scrum methodiek te werken.
Vraag aan