slim
samen
werken

Wat doet een Scrum Master allemaal?

Een Scrum Master zorgt ervoor dat het Scrum proces zo optimaal mogelijk verloopt. Dit is ook direct het belangrijkste verschil met de Product Owner. Deze laatste zorgt er juist voor dat er een zo goed mogelijk product of dienst wordt afgeleverd. Dus proces versus product is het grootste verschil tussen Scrum Master en Product Owner. Een Scrum project heeft een Product Owner, een Scrum Master en een Scrum team.

ASG_alg-Scrum Master

Werken volgens de Scrum regels

De Scrum Master zorgt er ervoor dat de regels van Scrum worden gevolgd. Het is daarnaast de taak van een Scrum Master om bottlenecks of belemmeringen weg te nemen, zodat het team zich kan focussen op het project. Bovendien is de Scrum Master een predikant van Scrum. Hij verkondigt de boodschap dat werken met Scrum efficiënt en effectief is. In het kort kunnen de taken van de Scrum Master als volgt worden samengevat:

  • Ervoor zorgen dat iedereen zich aan de spelregels houdt
  • Wegnemen van belemmeringen
  • Support voor Scrum creëren

Scrum is simpel

Scrum is niet al te moeilijk om te begrijpen, het heeft maar een paar simpele spelregels. Het is de schone taak van de Scrum Master om er voor te zorgen dat iedereen zich ook aan die regels houdt. Dit houdt direct verband met de laatste taak: support voor Scrum creëren. Immers als iedereen enthousiast is over de methode dan is het makkelijk(er) om iedereen volgens de regels te laten werken.

De spelregels van Scrum helpen je als Scrum Master om bepaalde belemmeringen boven water te krijgen. De daily stand up en de sprint review helpen je bij het verkrijgen van informatie over issues die spelen en mogelijke verbeteringen in het proces voor de volgende sprint.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je) Of deel het in je netwerk: [addtoany]

Gratis Scrum poster

Ontvang nu de gratis Agile Scrum poster. Een handige checklist om consequent volgens de Scrum methodiek te werken.
Vraag aan