slim
samen
werken

Wat doet een Product Owner precies?

De Product Owner is eigenaar van het op te leveren (deel)product of dienst. Hij is verantwoordelijk voor een kwalitatief hoogstaand product. Onder kwaliteit verstaan wij:

  • Juist
  • Tijdig
  • Volledig

ASG_alg-Product Owner

Eenvoud en transparantie

Scrum heeft eenvoud en transparantie hoog in het vaandel staan. De rol van de Product Owner geeft daar goed invulling aan. De Product Owner is de enige die een besluit neemt over de koers van het te ontwikkelen product. Daarbij heeft de Product Owner ook maar 1 product of dienst dat hij moet ontwikkelen onder zijn hoede.

Het werkveld van een Product Owner is zeer breed. Een groot deel van de tijd wordt besteed aan stakeholder management. Overleggen met alle betrokken partijen, zoals marketing die uiteindelijk het product in de markt moeten zetten of finance die zijn zegje wil doen over het te besteden budget. Je bent continu bezig om de belangen tussen mensen en partijen af te wegen en te beslissen wat het belangrijkst is.

Geen garantie voor succes

Als Product Owner ben je ook verantwoordelijk om met het Scrum team te sparren over het doorvoeren van de eisen en wensen van de belanghebbenden. Het is van belang dat er op een juiste manier wordt afgewogen tegen welke kosten een bepaalde eis/wens wel of niet wordt doorgevoerd.

Het maken van een nieuw product of het ontwikkelen van een nieuwe dienst blijft een onzekere aangelegenheid. Scrum is een gestandaardiseerde aanpak maar geen garantie voor succes. Het is een werkwijze om alle mogelijkheden en onmogelijkheden zo snel mogelijk boven water te krijgen.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je) Of deel het in je netwerk: [addtoany]

Gratis Scrum poster

Ontvang nu de gratis Agile Scrum poster. Een handige checklist om consequent volgens de Scrum methodiek te werken.
Vraag aan