slim
samen
werken

Leden binnen een Scrum team

Ondanks het feit dat er binnen Agile Scrum verschillende rollen worden onderscheiden, zijn deze niet hiërarchisch ingedeeld. Samenwerking is de drijfveer: als Scrum team worden projecten aangepakt.

Scrum Master

Deze persoon vervult de rol van begeleider, hij ondersteunt het team zodat de leden rustig aan de slag kunnen met de taken. Zo regelt hij trainingen voor de werknemers, een ruimte waar zij kunnen werken en allerlei randzaken om het werkproces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Echter is het niet de bedoeling dat de Scrum Master werkzaamheden van de leden van het Development Team overneemt.

Houd in gedachten dat de Scrum Master taken niet hetzelfde zijn als die van een projectmanager. Waar een projectmanager zich bezighoudt met personele zaken, zoals beoordelingsgesprekken, heeft de Scrum Master de taak het proces te begeleiden. Deze prettige verdeling zorgt voor een transparante en vertrouwde werksfeer.

Mocht je na deze informatie meer interesse hebben gekregen voor de rol van Scrum Master, bezoek dan eens het kennisplatform voor Scrum Masters.

dit is wat scrum werken inhoudtVoor een uitvergrote afbeelding, klik op de infographic

Product Owner

Binnen de Scrum methode is de Product Owner verantwoordelijk voor het contact tussen de stakeholders – zoals klanten, management, gebruikers en overige betrokkenen – en het Development Team. Hij zorgt voor de invulling van de Product Backlog: de Product Owner bepaalt welke taken van prioriteit zijn en plaatst deze boven aan het bord.

Vervolgens speelt de Product Owner naar zijn team door welke onderdelen van het project als eerst opgepakt dienen te worden. Het is zijn verantwoordelijkheid om de waarde van het project te maximaliseren en de Return On Investment in de gaten te houden.

Development Team

Het Development Team bestaat uit minimaal 3 en maximaal 9 mensen. Zij zijn met z’n allen verantwoordelijk voor de manier waarop de taken, voorgesteld door de Product Owner, uitgevoerd worden. Van het team wordt verwacht dat zij het project aan het einde van de sprint bij de klant opleveren. Het Development Team is zelf-organiserend: zij analyseren de opdrachten, bedenken en ontwikkelen het ontwerp en testen het (deel)product.

Meer weten over het Development Team? Bekijk onze animatie.

Updates ontvangen van de laatste ontwikkelingen?

Onze Agile Coaches voorzien je één keer in de twee weken van een informatief artikel. Zo blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten binnen Scrum. Schrijf je via onderstaand formulier gemakkelijk in en ontvang artikelen, fijne tips en templates.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je) Of deel het in je netwerk: [addtoany]

Gratis Scrum poster

Ontvang nu de gratis Agile Scrum poster. Een handige checklist om consequent volgens de Scrum methodiek te werken.
Vraag aan