slim
samen
werken

5 tips voor een goede Daily Stand-up

In de Daily Stand-up wordt een dagstart gemaakt met alle leden van het Scrum team. Binnen een tijdsbestek van 15 minuten wordt de planning voor de komende 24 uur doorgenomen; ook zaken waar collega’s tegenaan lopen en hulp bij nodig hebben wordt ter sprake gebracht.

Sommigen zien deze dagelijkse meeting als tijdsverspilling, maar wij zijn van mening dat dit een mooie manier is om op een efficiënte wijze aan een project samen te werken. Daarom lees je hier 5 tips om de Daily Stand-up soepel te laten verlopen.

daily stand up

Dé 5 tips voor een prettige dagstart

Iedere organisatie heeft een andere voorkeur voor de invulling of het verloop van de Daily Stand-up. Belangrijk om te weten is dat het gunstig is altijd gefocust te zijn op efficiëntie en het stellen van prioriteiten. Bespreek hoe het werkproces verloopt en ga geen inhoudelijke discussies met elkaar aan. Een bondige meeting over de algemene stand van zaken behoudt het overzicht.

1. Beantwoorden van drie basisvragen
In de Daily Stand-up beantwoorden alle leden van het Scrum team ieder drie vragen, te weten:

– Welke werkzaamheden heb je verricht sinds de laatste stand-up?
– Welke zaken pak je op tot aan de volgende stand-up?
– Ondervind je obstakels of risico’s tijdens het werkproces?

Met deze vragen wordt een overzicht gecreëerd van de huidige stand van zaken van alle werkzaamheden. Hierin is het minder belangrijk wát er gedaan is, maar wordt de focus gelegd op de huidige taken en welke hindernissen hier eventueel aan vasthangen. Het is cruciaal op de hoogte te zijn van waar je teamleden tegenaan lopen; een soepel werkproces wordt bewerkstelligd door elkaar een helpende hand te bieden waar nodig. Tijdens een Daily Stand-up van een marketingteam kan bijvoorbeeld een teamlid aangeven niet handig te zijn met Adobe Photoshop, terwijl degene hier een taak mee heeft te voldoen. De kans binnen dit marketingteam is groot dat iemand zijn collega uit de brand kan helpen met zijn kennis over deze bewerkingssoftware. De hindernis wordt hierdoor spoedig opgelost.

Wil je meer weten over Agile Marketing? Bekijk dan eens dit artikel.

daily scrum

2. Alle informatie wordt gecommuniceerd met het hele team
Gedeelde kennis in de Daily Stand-up moet van waarde zijn voor het hele Scrum team. Het is absoluut niet de bedoeling dat collega’s met elkaar in overleg gaan of dat de communicatie, in de vorm van een status update, slechts wordt gericht aan de Scrum Master. Het idee van een stand-up wordt dan niet nageleefd. Om het doel van deze dagelijkse meeting te bereiken zal je jezelf eerst af moeten vragen of de informatie die je van plan bent te delen waardevol is voor alle aanwezigen. Indien dit niet het geval is, bespreek dit dan buiten de meeting om.

3. Ontmoet elkaar voor het bord met de Sprint Backlog
Het is belangrijk dat iedereen de Sprint Backlog heeft bijgewerkt voor de start van de Daily Stand-up, zodat het bord tijdens de meeting up-to-date is. De teamleden zullen in één oogopslag moeten zien welke taken afgerond zijn en wat er nog moet gebeuren tijdens de huidige sprint. Daarnaast geeft het de Scrum Master de mogelijkheid de planning gedurende de vergadering bij te werken met eventuele obstakels of aanvullingen.


4. Plan een vast tijdstip in voor de Daily Stand-up
Het Scrum team bepaalt samen welk moment van de dag het meest geschikt is voor de Daily Stand-up. De meeting dient wel iedere dag op dezelfde tijd worden ingepland, zo minimaliseer je de hoeveelheid werk aan de organisatie van de stand-up. Het is belangrijk rekening te houden met deze vorm van consistentie en routine, zoals beschreven in het Agile Manifesto: “Simplicity – the art of maximizing the amount of work not done – is essential”.

5. Staand vergaderen
Om te handhaven dat de meeting kortstondig is en iedereen gefocust blijft, zorg er dan voor dat iedereen tijdens het vergaderen blijft staan. Ontmoet elkaar in een ruimte waar geen stoelen zijn of verplaats deze om verleidingen te ontnemen. Wees er zeker van dat het een staande meeting blijft.

Meer weten over de Daily Stand-up? Bekijk onze animatie.

Updates ontvangen van de laatste ontwikkelingen?
Onze Agile Coaches voorzien je één keer in de twee weken van een informatief artikel. Zo blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten binnen Scrum. Schrijf je via onderstaand formulier gemakkelijk in en ontvang artikelen, fijne tips en templates.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je) Of deel het in je netwerk: [addtoany]

Gratis Scrum poster

Ontvang nu de gratis Agile Scrum poster. Een handige checklist om consequent volgens de Scrum methodiek te werken.
Vraag aan