slim
samen
werken

Wat is een User Story?

User Stories worden ingezet om een ingeplande taak meer vorm te geven. Het zijn korte beschrijvingen van een taak, geschreven vanuit het oogpunt van de eindgebruiker van het product. Een User Story bevat altijd dezelfde kenmerken, het beschrijft namelijk wie behoefte heeft aan een nieuw of vernieuwd product, wat ontwikkelt moet worden en waarom hier behoefte aan is.

Als (klant) wil ik (beschrijving van wat ontwikkelt moet worden), zodat ik (reden waarom dit gemaakt moet worden).

Alle User Stories worden geschreven op post-its en verzameld op de Product Backlog, zodat alle leden van het Scrum team in één oogopslag kunnen zien welke werkzaamheden er nog liggen, hoeveel tijd dit in beslag neemt en welke User Stories prioriteit hebben.

user story

Voordelen van een User Story

Een groot voordeel van een User Story is dat deze volledig tot in detail kunnen worden omschreven. De beschreven taak kan zo groot of zo klein zijn als het team zelf wil, zo kan het een geheel marketingproject bevatten of slechts een deel daarvan, zoals een evenement. Als een User Story van grotere omvang is wordt dit een ‘Epic’ genoemd. Deze wordt vervolgens in kleinere User Stories opgedeeld om de taken verwerkbaar te maken. Een manier om deze kleinere taken te formuleren is door meer details te beschrijven. Een voorbeeld hiervan is:

Het hoofd van de marketingafdeling wil een nieuwe mogelijkheid ontwikkelen; in de performance tool moeten feestdagen kunnen worden geselecteerd om op basis hiervan te bepalen welke gevolgen de laatste campagnes hebben gehad. Breng vervolgens meer detail aan om kleine User Stories te schrijven:

1. Het moet toepasbaar zijn voor tenminste Kerst, Pasen, Vaderdag en Moederdag.
2. Voor en na de feestdagen moet een x-aantal dagen kunnen worden geselecteerd.

Sprint-Backlog-5

Met het toevoegen van deze details kan een grotere User Story opgeknipt worden in individuele taken, die vervolgens weer worden gesplitst in behapbare werkzaamheden die op de Sprint Backlog komen te staan. Taken in een sprint moeten kleiner zijn, omdat deze binnen een aantal weken behoren te worden afgerond.

Doordat de Product Owner User Stories selecteert krijgt de Product Backlog vorm. De Product Owner is niet de enige die User Stories schrijft, deze persoon kan ook anderen aansturen zich hiermee bezig te houden.

Het is belangrijk om te begrijpen dat het niet uitmaakt hoe de User Stories tot stand komen en wie deze schrijft. Wat veel belangrijker is dat er discussies worden gevoerd tussen het Development Team en de Product Owner. Uit deze gesprekken wordt duidelijk welke taken werkelijk uitgevoerd moeten worden om het uiteindelijke doel te behalen.

Wanneer wordt een User Story ontwikkeld?
Gewoonlijk worden User Stories gedurende het gehele project geschreven. Vaak wordt een Story writing workshop gegeven aan het begin van een project; iedereen uit het Scrum team neemt deel, zodat met het gehele team een Product Backlog geschreven kan worden die representatief is aan de beschrijving van het product dat opgeleverd dient te worden. Vaak duurt deze fase minimaal twee sprints. In dit stadium zijn de meeste User Stories nog Epics, maar zullen naar gelang de tijd verstrijkt opgedeeld in kleinere taken. Aangezien flexibiliteit hoog in het vaandel staat als er wordt gewerkt met Scrum, kunnen nieuwe User Stories natuurlijk altijd tijdens sprints aan de Product Backlog toegevoegd worden.

Dus, een User Story is in het kort:
– eisen waar een product/dienst aan moet voldoen
– een beschrijving van een taak in de ontwikkeling van een product of dienst
– input om een discussie op gang te krijgen

Updates ontvangen van de laatste ontwikkelingen?
Onze Agile Coaches voorzien je één keer in de twee weken van een informatief artikel. Zo blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten binnen Scrum. Schrijf je via onderstaand formulier gemakkelijk in en ontvang artikelen, fijne tips en templates.

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je) Of deel het in je netwerk: [addtoany]

Gratis Scrum poster

Ontvang nu de gratis Agile Scrum poster. Een handige checklist om consequent volgens de Scrum methodiek te werken.
Vraag aan