slim
samen
werken

Wat is Scrum?

Scrum heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Zowel kleine als grote organisaties maken gebruik van deze werkwijze. Maar wat is Scrum? En waarvoor wordt Scrum gebruikt?

De kern van Scrum

Scrum is een manier van werken, door middel van een Agile techniek wordt er gestreefd naar een zo’n effectief en flexibel mogelijke werkwijze. Binnen de organisatie wordt een team opgesteld die gebruik zal maken van deze aanpak, waarbij projecten op een zeer productieve wijze stapsgewijs worden opgeleverd.

De methodiek van Scrum – de basis van het team

ASG_Netwerk-2

Het Scrum team bestaat uit de Product Owner, Scrum Master en de leden van het Development Team. Laatstgenoemde bestaat uit 3 – 9 leden die ieder een andere disciplinaire achtergrond hebben. Samen werken zij toe naar de afronding van het lopende project, dit onder begeleiding van de Scrum Master. Deze persoon heeft als taak het Development Team te begeleiden, zodat het werkproces zo soepel mogelijk verloopt. Het takenpakket wordt verzorgd door de Product Owner, die als tussenpersoon fungeert tussen de stakeholders en het team.

Het is de taak van de Product Owner om de wensen van de klant te achterhalen. Deze worden in de vorm van user stories doorgespeeld naar het team via de product backlog. De Product Owner sorteert de taken op basis van prioriteit, waarbij de geprioriteerde bovenaan de product backlog komen te staan. Het zijn deze opdrachten die doorstromen naar de sprint backlog en als eerste opgepakt worden tijdens de huidige sprint.

De methodiek van Scrum – de aanpak

Het Scrum team heeft efficiëntie hoog in het vaandel staan, projecten worden één voor één behandeld in een tijdsperiode van 2 tot 4 weken, dit wordt een sprint genoemd. Het project wordt op een systematische manier aangepakt, zodat er binnen het team een duidelijke focus ligt op wat er moet gebeuren. Eerst start het Development Team met het indelen van een sprint planning, de leden maken zelf een selectie van de taken uit de sprint backlog. Om het project succesvol te volbrengen is het zaak dat alle teamleden goed met elkaar communiceren. Daarom wordt er dagelijks een daily scrum ingepland, dit is een meeting van maximaal 15 minuten om de bezigheden voor de komende 24 uur te bespreken.

ASG_alg-Scrum Framework

Nadat een (deel)product of verbetering aan een product is opgeleverd eindigt de periode met een sprint review. In deze meeting is er ruimte voor feedback vanuit de stakeholders, zodat het team kan inspelen op eventuele veranderende wensen van de klant. Afsluitend volgt de retrospective, waarin de samenwerking van het team wordt besproken. Na al deze stappen te hebben doorlopen start het team gelijk met de volgende sprint.

Wanneer maak je gebruik van Scrum?

Als organisatie maak je gebruik van de Scrum aanpak als deze mooi aansluit op de toekomstige projecten. Het wordt vooral aangeraden deze techniek in te voeren als het binnen een team onduidelijk is hoe taken aangepakt dienen te worden en indien er wordt verwacht dat tijdens het project mogelijk meerdere veranderingen zouden kunnen plaatsvinden. Ook als er veel waarde wordt gehecht aan het creëren van overzicht of als je gewoon direct aan de slag wilt gaan, in plaats van eindeloos bezig te zijn met planningen maken en voorbereidingen treffen, is Scrum een geschikte werkwijze.

Gezien het zelf-organiserende vermogen van het Development Team, zal Scrum voornamelijk goed aansluiten bij bedrijven die vertrouwen hebben in hun werknemers. Ook voor managers brengt deze nieuwe manier van werken veranderingen met zich mee, aangezien zij een andere rol binnen de organisatie zullen vervullen, namelijk die van agile manager.

Voor een visuele benadering van deze informatie, check onze animaties

Updates ontvangen van de laatste ontwikkelingen?

Onze Agile Coaches voorzien je één keer in de twee weken van een informatief artikel. Zo blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten binnen Scrum. Schrijf je via onderstaand formulier gemakkelijk in en ontvang artikelen, fijne tips en templates.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je) Of deel het in je netwerk: [addtoany]

Gratis Scrum poster

Ontvang nu de gratis Agile Scrum poster. Een handige checklist om consequent volgens de Scrum methodiek te werken.
Vraag aan