samen
werken
Scrum: de Sprint Backlog
Om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan wordt er binnen de Scrum werkwijze gebruik gemaakt van een takenbord, ook wel Sprint Backlog genoemd. Het doel hiervan is om overzicht te creëren van de taken die nog gedaan moeten worden, waar leden van het Development Team mee bezig zijn en taken die afgerond zijn. Ieder project kent meerdere sprintperiodes, vaak 2 tot 4 weken, waarvoor steeds weer een nieuw takenbord wordt opgesteld. De Sprint Backlog wordt opgedeeld in drie kolommen: To Do, Doing en Done.
Onder ‘To do’ worden de taken verzameld die binnen de sprint opgepakt dienen te worden. Als een teamlid met deze taak bezig is, plaatst diegene deze onder doing. Voor de andere leden van het Development Team wordt hiermee duidelijk waar op dat moment aan gewerkt worden en kunnen zij gemakkelijk bijspringen indien nodig. Als een taak is afgerond wordt deze onder done geplaatst. Het doel van de sprint is behaald als alle taken, zoals besproken aan het begin van de sprint, onder laatstgenoemde te hebben hangen. Alle taken binnen de sprint zijn dan voldaan, waarmee het (deel)project is behaald.
Waarom een Sprint Backlog?
Naast dat de Sprint Backlog in één oogopslag de stand van zaken laat zien, heeft het nog veel meer voordelen dan je in eerste instantie zou denken.
1. Waar loopt het team vast? Op de Sprint Backlog wordt gebruik gemaakt van post-its om de taken vorm te geven. Voor de start van de sprint is het hele Scrum team op de hoogte van de betekenis van alle soorten. Zo zijn er vaak ook post-its toegewezen die erop wijzen dat een teamlid tijdens een taak is vastgelopen. Door deze in te zetten is de rest van het team gelijk op de hoogte van de ontstane blokkade en kunnen zij hier ondersteuning bieden.
2. Hoe is de samenwerking binnen het Scrum team? Naast dat de Sprint Backlog een overzicht van de huidige werkzaamheden biedt, geeft het ook weer of er sprake is van samenwerkingen of dat veel teamleden individueel aan de slag zijn gegaan.
3. Werkt het team aan taken met de hoogste prioriteit? De Product Owner heeft alle user stories gesorteerd op basis van prioriteit, waarbij de stories die als eerste opgepakt dienen te worden bovenaan staan. Het Scrum team heeft als taak in de gaten te houden dat dit ook echt gebeurt. Er kan namelijk sprake zijn van een probleem als taken van lagere prioriteit sneller vorderen, wat als gevolg heeft dat de belangrijkste taken achter gaan lopen.
4. Aan welke taken heeft het team zich gebonden? Aan de linkerkant van de drie kolommen staan de user stories, dit zijn korte omschrijvingen van wie de klant is, wat hij wil en waarom. Voorafgaand aan de sprint worden deze door de Product Owner opgesteld. Samen met het team worden taken aan één van deze user stories toegewezen.
5. Hoe verder na het afronden van een taak? Nadat de post-it met de afgeronde taak in de kolom ‘Done’ is geplaatst, kan de werknemer zich wenden tot de rest van het bord. Het takenbord geeft een mooi overzicht van taken die nog gedaan moeten worden en welke de hoogste prioriteit hebben.
Maar wat gebeurt er als de sprint is afgelopen en niet alle taken onder ‘Done’ staan? Taken die niet zijn afgerond worden terug in de Product Backlog geplaatst, waarna het Development Team bij de start van de volgende sprint beslist of deze taken (weer) worden meegenomen. Het kan dus ook zo zijn dat het team besluit deze in de Product Backlog te laten staan, bijvoorbeeld wanneer er taken bij zijn gekomen met een hogere prioriteit.
Ben je al overtuigd?
Zie je het nut in van het gebruik van dit takenbord en kun je niet wachten om aan de slag te gaan? Schaf dan eerst de benodigde materialen aan, zodat het werkproces soepel van start kan gaan.
– Whiteboard of flip-over vel. Gebruik wat jij fijn vindt. Er zijn zelfs digitale takenborden op het web te vinden die ook voor Scrum ingezet kunnen worden.
– Post-its. Kies voor écht plakkende blaadjes. Wij raden de originele van het merk ‘Post-it’ aan.
– Stiften. Om te voorkomen dat er complete chaos op de Sprint Backlog ontstaat, gebruiken wij slechts zwarte markers. De kleuren van de post-it blaadjes zeggen al genoeg.
Meer weten over de Sprint Backlog? Bekijk dan onze animatie.
Updates ontvangen van de laatste ontwikkelingen?
Onze Agile Coaches voorzien je één keer in de twee weken van een informatief artikel. Zo blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten binnen Scrum. Schrijf je via onderstaand formulier gemakkelijk in en ontvang artikelen, fijne tips en templates.
Ook interessant:
- De leukste Scrum Master training van NL
- Wat is Holacracy? Een simpele uitleg
- Scrum uitgelegd in 10 korte video’s
Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je) Of deel het in je netwerk: [addtoany]