samen
werken
Daily Scrum – 3 mythes
Als trainer en coach zie ik nog steeds veel disfunctionele Daily Scrum meetings. Vaak is de oorzaak hiervan dat mensen simpelweg niet begrijpen waarom ze deze bijeenkomsten worden ingepland. Helaas geldt hetzelfde probleem voor de Sprint Planning, Review en Retrospective meetings. Het komt vaker voor dan je denkt dat teamleden weinig verstand hebben van het doel achter de activiteiten die we elke dag uitvoeren. Bepaalde mythes zullen niet zomaar verdwijnen en het idee achter dit artikel is onderzoek te doen naar mijn persoonlijke top drie. Ik weet dat er veel meer zijn, maar laten we het kort houden. De top drie is:
1. De Daily Scrum als een status report
Managers en project managers voelen nog steeds een klein beetje (sommigen erg veel) de behoefte controle te behouden en opdrachten toe te wijzen. Dat zal tevens de reden zijn dat de Daily Scrum in vele organisaties als een status report meeting wordt gebruikt. Het Scrum framework stelt dat in deze dagelijkse meeting de focus ligt op het Development Team en dat zij zelf-organiserend te werk gaan. In plaats daarvan wordt de meeting ingezet als een moment om te bepalen hoe het team ervoor staat, zodat de manager het werkoverzicht gemakkelijk kan updaten.
De Scrum Guide vertelt ons dat “het Development Team de Daily Scrum gebruikt om na te gaan hoeveel vooruitgang er is geboekt richting het Sprint doel.” Daarnaast wordt het volgende vermeldt, “de Scrum Master handhaaft de regel dat het Development Team verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de Daily Scrum.”
Het is tevens niet mogelijk twee keer zoveel werk in de helft van de tijd klaar te krijgen als we dingen in eerste instantie al niet goed doen. De Daily Scrum is geen moment om een status report op te maken. Punt uit.
2. De Daily Scrum inzetten als een meeting ter probleemoplossing
Er is een reden waarom mensen de Daily Scrum ook wel een ‘Stand-Up meeting’ noemen. Als iedereen zittend aan de bijeenkomst deelneemt, is de kans groot dat deze een volledig uur in beslag zal nemen.
Het staat duidelijk vermeld in de Scrum Guide: “De Daily Scrum is een 15 minuten durende meeting voor het Development Team om activiteiten te synchroniseren en met z’n allen een plan te maken voor de komende 24 uur.”
Veel mensen menen dat de Daily Scrum wordt gebruikt voor:
- de Scrum Master inlichten over een probleem;
- discussiëren over het oplossen van een probleem van de vorige dag, die nog niet opgelost is;
- het verzamelen van alle teamleden, zodat zij mee kunnen denken over technische implicaties van het probleem. Dit punt is vooral van toepassing voor software Agile teams.
Om het punt te verduidelijken: als je tegen een probleem aanloopt dat je zelf niet kunt oplossen, vraag dan gelijk anderen om hulp. Wacht niet tot de volgende Daily Scrum om er iets aan te doen, goed?
3. De Daily Scrum als het enige moment zien het takenbord te updaten
We hebben het allemaal wel eens gezien. De leden van het Development Team wachten allemaal op de Daily Scrum meeting om afgeronde taken op het takenbord te verplaatsen naar done. Maar wacht eens: wat is het punt van een takenbord, op een locatie die alle teamleden kunnen zien, als het iedere dag voor minstens 23 uur achterhaald is?
Wanneer een taak is afgerond, verplaats het dan gelijk naar de done kolom en deel gelijk een nieuwe taak in bij doing. Wacht zeker niet tot de volgende dag! Volg deze simpele regel: het takenbord moet altijd up-to-date zijn. Als teamlid is het jouw eigen verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat dit lukt.
Daily Scrum meetings zijn onwijs effectief als je het goed aanpakt. Het is vrij eenvoudig en voor de hand liggend, maar vraag jezelf eens af: Weet ik waarom ik dit doe?
Vrij vertaald uit ‘Daily Scrum – Myths and Facts’ – Marcos Garrido.
Updates ontvangen van de laatste ontwikkelingen?
Onze Agile Coaches voorzien je één keer in de twee weken van een informatief artikel. Zo blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten binnen Scrum. Schrijf je via onderstaand formulier gemakkelijk in en ontvang artikelen, fijne tips en templates.
Ook interessant:
Vind je dit artikel interessant? Volg ons dan op LinkedIn en blijf op de hoogte van onze blogs.
Of deel deze blog in je netwerk.
[addtoany]