samen
werken
Samenstellen van een Scrum team
Binnen de richtlijnen van Scrum wordt weinig gezegd over op welke manier een team het best samengesteld kan worden, terwijl een overwogen mix van leden belangrijk is om succesvol te functioneren. In een column van Peter Speijdel worden verschillende criteria behandeld waarop een evenwichtig Scrum team gevormd kan worden.
In Scrum wordt er vanuit gegaan dat teams bestaan uit een minimum van 5 leden en een maximum van 11 leden. In de meest ideale situatie bestaat het Scrum team uit 7 leden, inclusief de Product Owner en Scrum Master. Een Agile Scrum team werkt autonoom, zij sturen zichzelf aan. Daarnaast beschikken alle teamleden over verschillende achtergronden. Deze multidisciplinaire samenstelling zorgt voor een breed scala aan mogelijkheden voor het creëren van een product. Het idee is dat het Scrum team voor 80% het werk zelfstandig kan uitvoeren, zonder tussenkomst van externe partijen. Het is niet altijd haalbaar, en tevens niet altijd gewenst, om voor de volle 100% alle benodigde kwaliteiten binnen het team beschikbaar te hebben. Er wordt geadviseerd een basisteam op te zetten en tijdens de duur van het project mensen aan het team toe te voegen en er af te halen.
Creëer een succesvol team
Het is soms lastig om iedereen op een prettige manier te laten samenwerken. Alles hangt of staat met de samenstelling van de mensen binnen het team. Aan de Scrum Master de taak de leden van het Scrum team samen te brengen, zodat zij een flexibele, zelforganiserende groep vormen.
Criteria voor het vormen van een Scrum team
Voordat je een geheel team gaat samenstellen, is het handig kennis te vergaren die dit proces kan ondersteunen. In de non IT omgevingen wordt er rekening gehouden met de volgende criteria:
1. Instelling ten opzichte van de Agile werkwijze. Bij het samenstellen van een Scrum team zal je je uitsluitend willen focussen op mensen die een positieve instelling hebben ten opzichte van werken met Scrum. Motivatie en het tonen van inzet zijn key om de teamleden enthousiast te maken en het werkproces aan te wakkeren. Een Scrum Master wil zich niet druk hoeven maken om negatieve uitingen. Indien iemand nog sceptisch is over Scrum, maar het graag eens wil proberen, is hij/zij altijd welkom.
2. Inhoudelijke competenties. Op basis van het project wordt bepaald over welke vaardigheden de teamleden moeten beschikken om 80% van het werk uit te kunnen voeren. Het aantal leden wordt tijdens deze selectie goed in de gaten gehouden: teveel teamleden kan het werkproces hinderen, ondanks de mogelijkheid dat alle werkzaamheden binnen het team gehouden kunnen worden.
3. Communicatievaardigheden. In de lopende periode van een project komen veel momenten voor waarop een prettige communicatie gewenst is. Van teamleden wordt niet alleen geacht dat zij goed communiceren met hun collega’s, maar ook dat zij kennis kunnen vergaren vanuit externe partijen. Ook dient bij de organisatie, buiten het Scrum team om, betrokkenheid te worden gecreëerd en moeten de resultaten van het project worden gepresenteerd aan alle stakeholders.
4. Variatie. Om een hoge dosis aan productiviteit, creativiteit en interactie op te wekken is er veel variatie nodig binnen het team. Zo zou er een evenwichtige mix moeten ontstaan tussen oud en jong, man en vrouw en velen typen mensen met verschillende skillsets. Een Scrum Master kan tijdens dit proces gebruik maken van de leerstijlen van Kolb of kleurentesten die een persoonlijkheid aanduiden. Belangrijk om in de gaten te houden is het doel van het project: ligt de focus op een creatief werkproces of worden er veel analyses uitgevoerd? De samenstelling van het team zal hier uiteraard op afgestemd moeten worden.
Hoe werkt dit in de praktijk?
In de meeste gevallen heeft de Scrum Master geen vrije keuze bij het samenstellen van zijn team, regelmatig zal hij het moeten doen met de mensen die op dat moment beschikbaar zijn. Bij enige vrijheid wordt geadviseerd de genoemde criteria mee te laten dingen in de keuze naar teamleden. Na de samenstelling kijkt de Scrum Master bewust naar hoe de samenwerking verloopt en past, indien nodig, het team aan om een zo’n soepel mogelijk werkproces te bewerkstelligen.
Meer weten over het Development Team? Bekijk onze animatie.
Updates ontvangen van de laatste ontwikkelingen?
Onze Agile Coaches voorzien je één keer in de twee weken van een informatief artikel. Zo blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten binnen Scrum. Schrijf je via onderstaand formulier gemakkelijk in en ontvang artikelen, fijne tips en templates.
Ook interessant:
- De leukste Scrum Master training van NL
- Wat is Holacracy? Een simpele uitleg
- Scrum uitgelegd in 10 korte video’s
Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je) Of deel het in je netwerk: [addtoany]