slim
samen
werken

Coach een non-software Agile team in 7 stappen

Stap 1. Interview

Wanneer je een Agile team gaat coach is het aan te raden eerst een interview te houden met de leider van het team. Deze introducerende stap is belangrijk, omdat zo inzichten geeft in hoe deze persoon denkt over Agile werken. Daarnaast is het handig informatie te vergaren over de werkmethodes van het team en hoe de teamleden functioneren. Denk aan de doelstelling van de leider van het team, waar het team tot nu toe tegenaan loopt en of er subteams zijn. Als coach helpt jou dit om een plan te maken het team verder te kunnen helpen.

Stap 2. Introductie Agile werken

Tijdens de eerste meeting met alle teamleden verzorgt de Agile coach een korte basistraining over Agile werken gegeven, waarbij onder andere de waarden en principes omtrent Agile aan bod komen. Daarnaast worden de voordelen van deze nieuwe manier van werken benadrukt en vertel je, als coach, meer over de oorsprong van Agile en Scrum. Aangezien Scrum een totaal andere manier van samenwerken is, bestaat de mogelijkheid dat teamleden een beetje van slag raken. Dat is tevens precies de reden dat de Agile coach in de eerste bijeenkomst slechts basisinformatie geeft en nog niet verder in gaat op begrippen, zoals Product Owner, Scrum Master en SAFe. Als coach heb je als doel het team kennis te laten maken met Agile werken en eventuele vooroordelen weg te nemen.

agile scrum team

Stap 3. Waarom Agile werken?

In de volgende stap zal jij het team uitleggen waarom Agile werken wordt geïntroduceerd. Wat is de reden dat het team Agile wil werken? Wat is het teamdoel en wat maakt hen als team uniek? Daarnaast besteed je als coach aandacht aan het teamdoel in vergelijking met de doelen van het moederbedrijf.

Stap 4. Start met een Retrospective meeting

Indien je nog weinig ervaring hebt als Agile coach, ben je hoogstwaarschijnlijk gewend om elke Sprint te eindigen met een Retrospective. Wanneer wordt gewerkt met een nieuw team, wordt geadviseerd deze samenwerking te starten met een Retrospective meeting. Dit is vrijwel altijd de eerste bijeenkomst die het team meemaakt. Het is daarom belangrijk hen duidelijk te maken dat zij zeggenschap hebben over het te ontwikkelen product of dienst en dat zij de kans hebben problemen aan te dragen.

Stap 5. Ontwikkelen van Visual Management Tools (VMT’s)

Om het Scrum team te begeleiden om de nodige taken visueel te maken, verzorgt de Agile coach een Visual Management Bord. Tegelijkertijd worden de werkzaamheden geprioriteerd. Per team wordt een bord gecreëerd, zodat de uitgelichte taken specifiek gericht zijn op de informatiebehoefte van dat team. Afhankelijk van waar de behoefte van de teamleden ligt en waar zij zich bevinden – zijn zij gepositioneerd door het hele land of verzamelen zij zich allen iedere dag op een vast kantoor? – wordt er gebruik gemaakt van fysieke of digitale borden. Soms komt het voor dat een whiteboard van pas komt, terwijl een andere keer Trello (online tool) een betere optie is. Tevens kan het handig zijn wat data aan het bord toe te voegen, zodat de teamleden inzicht krijgen in de resultaten die zij gezamenlijk boeken. Is er groot succes geboekt? Vier dit dan met je team!

agile team

Stap 6. Vinden van een ritme

Wanneer het bord met alle werkzaamheden is voltooid is de volgende stap het opleverritme te bepalen. Als coach help je het team besluiten te nemen over wanneer en hoe vaak de Daily Stand-ups, Retrospective meetings en andere bijeenkomsten worden gehouden. Vaak gaat de voorkeur uit naar het inplannen van een twee-wekelijkse Sprint Planning. Daarentegen is het ook mogelijk een ander ritme aan te houden, waarbij deze meeting wekelijks of zelfs maandelijks plaatsvindt. Onthoud dat het doel is een ritme te creëren waarin het team prettig werkt, niet om zo vaak mogelijk een meeting in te plannen.

Stap 7. Coach, Review & Adjust (CRA)

Je bent aangekomen bij de laatste stap: je gaat aan de slag met je team! Voor sommige teamleden kan de nieuwe manier van werken onwennig zijn, zij zullen wellicht meer tijd nodig hebben zich aan te passen aan de vernieuwde situatie op de werkvloer. Als coach besteed je daarom niet alleen aandacht aan het volgen van de regels van het Scrum framework, maar focus jij je ook zeker op kleine veranderingen die het team succesvol doormaakt. Wees je ervan bewust dat het inrichten van een veilige omgeving de meest belangrijke rol van een Agile coach is, waarin iedereen op zijn eigen tempo de Agile methodiek eigen kan maken.

Updates ontvangen van de laatste ontwikkelingen?
Onze Agile Coaches voorzien je één keer in de twee weken van een informatief artikel. Zo blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten binnen Scrum. Schrijf je via onderstaand formulier gemakkelijk in en ontvang artikelen, fijne tips en templates.

Ook interessant:

Vind je dit artikel interessant? Volg ons dan op LinkedIn en blijf op de hoogte van onze blogs.

Of deel deze blog in je netwerk.
[addtoany]

Gratis Scrum poster

Ontvang nu de gratis Agile Scrum poster. Een handige checklist om consequent volgens de Scrum methodiek te werken.
Vraag aan